Cyberbeveiliging

5 min leestijd 12 jan. 21

Cyberbeveiliging is de bescherming van computersystemen tegen diefstal of beschadiging van hun hardware, software of data, evenals de verstoring of misleidend gebruik van de diensten die zij leveren. De cyberdreiging neemt toe naarmate we steeds meer vertrouwen op technologische connectiviteit en er steeds meer toegang tot data is via ‘smart’-apparaten. De belangrijkste risico’s zijn onder meer de operationele en financiële consequenties van verstoorde systemen en voor bedrijven die klantgegevens beheren, reputatie en regelgevingsrisico’s. We spreken regelmatig met relelvante bedrijven over hun cyberbeveiliging in het kader van onze bredere dialoog. In 2019 bespraken we dit onderwerp met uiteenlopende bedrijven, van telecommunicatieprovider Vodafone tot de bankengroep RBS en het mediabedrijf Future. Met Lloyds hadden we hierover een apart overleg.

 

Lloyds – cyberbeveiliging – Aandelen

Doel: Inzicht krijgen in de cyberrisico’s van bankengroep Lloyds en de strategie voor de beperking van deze risico’s.

Actie: We voerden een gesprek met het hoofd Beveiliging en de directeur Cyberbeveiliging over de cyberstrategie van de groep.

Resultaat: M&G was gerustgesteld over de capaciteit van Lloyds voor cyberbeveiliging en we zullen de resultaten en voortgang op dit gebied blijven volgen.

Meer informatie: M&G voerde een specifiek overleg met Lloyds over cyberdreiging omdat dit een groeiend risico is voor banken. Het hoofd Beveiliging en de directeur Cyberbeveiliging gaven een uitgebreid overzicht van de cyberbeveiligingsstrategie van de bank, en gaven inzicht in de real-time controle op incidenten, regelmatige kwetsbaarheidstests en de uitvoering van patches. We waren ook tevreden met het niveau van de betrokkenheid van de raad van bestuur bij cyberkwesties, waaronder simulatieoefeningen voor cyberaanvallen en regelmatig overleg over de risico’s en interne capaciteit op dit gebied. We voelden ons gerustgesteld door de mate van expertise en risicobeheersing van Lloyds in dit kader.

Gerelateerde inzichten