Voorkom dat u het slachtoffer wordt van investeringsfraude

4 min leestijd 15 okt. 19

Van eenvoudige nadelen tot uitgebreide pogingen om uw zuurverdiende geld weg te pinnen zijn niet nieuw. Toch zijn er vandaag de dag aantoonbaar meer mogelijkheden voor oplichters dan ooit.

In 2018 werd er volgens UK Finance, een beroepsvereniging uit de financiële sector, via frauduleuze banktransacties voor in totaal rond de 395 miljoen euro buitgemaakt. Vooral particulieren werden het slachtoffer. De schade per persoon loopt meestal op tot in de duizenden euro's.

Hoe beschermt u uw spaargeld tegen handige criminelen? Om de kans dat u slachtoffer wordt van een oplichter aanzienlijk te verkleinen, hoeft u maar een paar voorzorgsmaatregelen te nemen.

Herken de waarschuwingssignalen

Sommige oplichtersmethoden zijn erg verfijnd, maar voor de meeste hoeft u geen Sherlock Holmes te zijn om ze te herkennen.

Beleggingsfraude is er in alle soorten en maten. Over het algemeen onderscheiden we twee types: valse beloftes of het imiteren van een bedrijf dat u vertrouwt. De tactieken die fraudeurs en oplichters toepassen, lopen uiteen van het bellen van klanten tot het verzenden van authentiek ogende e-mails.

Een kenmerk dat veel frauduleuze beleggingen gemeen hebben, is dat ze altijd aantrekkelijke rendementen beloven die ver boven de markt liggen. Het risico op verliezen wordt gewoonlijk geminimaliseerd. Programma's om snel rijk te kunnen worden bevatten vaak niet-bestaande fondsen en aandelen, of draaien om schimmige activa zoals kunst of wijn.

Oplichters maken, meestal via social media, steeds vaker gebruik van valutahandel en cryptovaluta's. Volgens de Britse Financial Conduct Authority (FCA) verdrievoudigde het aantal fraudepogingen dat in 2018-2019 op deze manier werd gedaan. Extreme voorzichtigheid is dan ook geboden. Veel oplichters proberen gebruik te maken van sociale toetsing. Dat wil zeggen dat ze nep-reviews of nep-advertenties online zetten om geloofwaardig over te komen.

Zo beschermt u uzelf

De FCA beveelt vier eenvoudige stappen aan waarmee u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt van belegging gerelateerd bedrog*:

*source: UK Financial Conduct Authority, FCA

  • Ga niet in op onverwachte aanbiedingen – Als u onverwacht wordt gebeld of gemaild met een beleggingsaanbieding die uit de lucht komt vallen, is de kans groot dat het om oplichting gaat. U kunt dit soort telefoongesprekken het best afkappen en mailtjes negeren
  • Controleer met wie u te maken heeft – Schriftelijke informatie en websites zien er vaak bedrieglijk echt uit. De identiteit van een bedrijf is gemakkelijk te controleren in het register van financiële dienstverleners. Gebruik de adresgegevens uit dat register en niet de gegevens die u werden toegestuurd, om te voorkomen dat u te maken krijgt met de 'dubbelgangers' van de bedrijven die u vertrouwt
  • Neem geen overhaaste beslissingen – Veel fraudeurs proberen u onder druk te zetten om te beleggen voor een bepaalde datum of op speciale voorwaarden. Bij dergelijke verkooptechnieken moeten er altijd alarmbellen gaan rinkelen. Betrouwbare beleggingsmaatschappijen zullen u nooit onder druk zetten om een belangrijk financieel besluit te nemen
  • Ga op zoek naar neutrale informatie of onafhankelijk advies – Neem niet klakkeloos advies aan van iemand die u onverwacht benaderde. Wij raden u aan altijd onafhankelijk advies in te winnen over uw beleggingsbeslissingen. Een professional kan zijn geld meer dan waard blijken te zijn

Iemand kan zich ook voordoen als werknemer van een bekende beleggingsmaatschappij. Misschien bent u daar zelfs al klant. Het kan ook voorkomen dat iemand zegt van M&G te zijn.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van een bedrieger, en verstrek nooit persoonlijke informatie zoals wachtwoorden of pincodes. Hiermee kan uw identiteit gestolen worden en krijgt iemand toegang tot uw rekeningen.

Als u een beleggingsaanbieding ontvangt, vooral als die uit het niets lijkt te komen of via een advertentie verschijnt, vraag uzelf dan af: "Zou dit oplichterij kunnen zijn?" Neem altijd de tijd om te controleren met wie u zakendoet.

En onthoud vooral: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.

The views expressed here should not be taken as a recommendation, advice or forecast.

The value and income from any fund's assets will go down as well as up. This will cause the value of your investment to fall as well as rise. There is no guarantee that any fund will achieve its objective and you may get back less than you originally invested. 

Gerelateerde inzichten