Infrastructuur - de uitdagingen van onze tijd aangaan

3 min leestijd 15 sep. 23

Raadpleeg de verklarende woordenlijst voor meer informatie over de financiële termen die in dit artikel gebruikt worden.

Waaruit bestaat infrastructuur?

Onder infrastructuur verstaan we activa die te maken hebben met de levering van essentiële diensten die cruciaal zijn voor het functioneren van de maatschappij.

In ons dagelijks leven zijn we allemaal afhankelijk van infrastructuuractiva, zoals nutsbedrijven die zorgen voor elektriciteit en water; wegen, luchthavens en openbaar vervoer die ons in staat stellen te reizen; en digitale netwerken die communicatie en betalingen mogelijk maken.

Infrastructuur vormt in goede én slechte tijden de ruggengraat van de wereldeconomie. Wij zijn van mening dat beleggen in bedrijven die strategische fysieke activa bezitten of beheren op de lange termijn een belangrijke rol kan spelen in de beleggersportefeuille.

Beursgenoteerde infrastructuurbedrijven hebben vaak de volgende kenmerken:

  • Kritieke langetermijnactiva, gedekt door langetermijncontracten
  • Voor inflatie geïndexeerde inkomsten
  • Stabiele en groeiende kasstromen

Gezien hun essentiële aard is er meestal een redelijk consistente vraag naar infrastructuuractiva. Dat betekent dat hun kasstromen relatief voorspelbaar en langdurig zijn. Door te focussen op bedrijven die stabiele en groeiende kasstromen kunnen omzetten in groeiende dividenden, denken we dat beursgenoteerde infrastructuur een potentieel aantrekkelijke bron van mogelijkheden vormt voor langetermijnbeleggers die op zoek zijn naar regelmatige en groeiende inkomsten.

Waarom beleggen in beursgenoteerde infrastructuur?

Infrastructuur speelt een belangrijke rol in onze moderne samenleving omdat het de diensten levert die cruciaal zijn voor maatschappelijke en economische activiteiten.

In onze ogen profiteert beursgenoteerde infrastructuur ook van veel voordelen van dit thema die nog decennialang een forse groei kunnen ondersteunen. Duurzame energie, digitale connectiviteit en demografie zijn krachtige, blijvende thema’s die volgens ons interessante langetermijnkansen bieden voor deze activaklasse.

Belangrijk is dat we geloven dat infrastructuur centraal staat bij de oplossing van veel van ‘s werelds belangrijkste en meest urgente problemen: klimaatverandering, energiezekerheid, de behoefte aan sociale infrastructuur en een steeds meer gedigitaliseerde samenleving, om er een paar te noemen. Het aanpakken van deze problemen zou voor infrastructuurbedrijven de komende jaren een bron van groei kunnen zijn.

De energietransitie ondersteunen

In het geval van klimaatverandering zal de infrastructuursector naar verwachting een centrale rol spelen in de energietransitie en bij de overstap van energieproductie op basis van fossiele brandstoffen naar schonere, duurzamere energiebronnen.

Steeds vaker voorkomende extreme weersomstandigheden en de ravage die deze in gemeenschappen overal ter wereld aanrichten herinnert ons er continu aan dat dringend iets moet gebeuren. Volgens McKinsey-consultants is er minstens 50 biljoen Amerikaanse dollar aan investeringen nodig om de uitstoot tegen 2050 te verminderen om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te halen1.

Overheden voeren steeds meer maatregelen door om klimaatverandering tegen te gaan, zoals de Inflation Reduction Act van 2022 in de VS die miljarden dollars beschikbaar stelde voor investeringen in schone energie en klimaatactie.

Dit beleid en deze prikkels vormen volgens ons een krachtige ondersteuning voor de transitie en kunnen een gunstige rugwind creëren voor de activaklasse. Als belangrijke bron van de wereldwijde CO2-uitstoot zal de nutssector waarschijnlijk een centrale rol spelen in dit proces, via de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, de herconfiguratie van netwerken voor de integratie van nieuwe energiebronnen en de ontwikkeling van laagspanningsnetwerken die geschikt zijn voor het moderne tijdperk.

Hoewel nutsbedrijven misschien wel de sector zijn die het nauwst betrokken is bij de energietransitie, kunnen andere soorten infrastructuurbedrijven mogelijk bijdragen aan de decarbonisatie van de wereldeconomie. Hiertoe behoren transportbedrijven, energiebedrijven die transitiebrandstoffen leveren, zoals aardgas, en bedrijven die de brandstoffen van de toekomst ontwikkelen, zoals waterstof.

Het vergroten van de energiezekerheid

Energiezekerheid is een andere belangrijke factor bij de energietransitie. De oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende stijging van de energieprijzen hebben ons met de neus op de feiten gedrukt: het veiligstellen van de energievoorraden is van groot belang. Om het risico op toekomstige energieschokken en verstoringen van de energievoorziening te verminderen, is er steeds meer focus gekomen op het waarborgen van de toegang tot betrouwbare energiebronnen.

Een belangrijk onderdeel hiervan is de grotere inspanning om de binnenlandse energievoorziening te ontwikkelen, vooral duurzame energiebronnen, en om nieuwe aanvoerroutes te realiseren. In beide gevallen gaat het waarschijnlijk om infrastructuurbedrijven, of het nu gaat om nutsbedrijven, leveranciers van schone technologie zoals windturbines of exploitanten van gaspijpleidingen en netwerken. Om die reden kunnen infrastructuuractiva volgens ons worden beschouwd als essentieel aspect van zowel het aanpakken van klimaatverandering als het verbeteren van de energiezekerheid.

Inflatiebescherming

De afgelopen jaren was inflatie wereldwijd het belangrijkste thema voor beleggers. De prijzen zijn aanzienlijk gestegen, hoofdzakelijk door stijgende voedsel- en energiekosten. Hoewel de totale inflatie in de belangrijkste ontwikkelde economieën geleidelijk is gedaald ten opzichte van de hoogste inflatiecijfers in veertig jaar, ligt deze nog altijd boven de streefcijfers van de centrale banken.

Verwacht wordt dat de inflatie een aanhoudende risicofactor is en dat de prijsstijgingen mogelijk hoog blijven. In een omgeving van hogere inflatie zijn beleggers op zoek gegaan naar activa die enige bescherming kunnen bieden tegen de uithollende effecten van de prijsstijgingen.

Wij denken dat beursgenoteerde infrastructuur in deze inflatoire tijden enige mate van bescherming biedt. In veel gevallen zijn de inkomsten uit infrastructuurbeleggingen geïndexeerd aan de inflatie en stijgen dus met de inflatie mee. Contracten kunnen bepalen dat regelmatige betalingen zoals royalty’s gekoppeld moeten zijn aan een bepaalde maatstaf voor inflatie. Aan de inflatie gekoppelde betalingen kunnen ook wettelijk vereist zijn, zoals in sommige landen het geval is bij tolwegen.

In onze ogen biedt beleggen in infrastructuur mogelijk inflatiebescherming dankzij geïndexeerde inkomsten, wat zich kan vertalen in groeiende dividenduitkeringen. Wij geloven dat een stijgende inkomstenstroom op de lange termijn een effectieve afdekking is tegen inflatie en in veel gevallen zien we infrastructuurbedrijven een reële dividendgroei genereren die de inflatie overtreft.

Artificiële intelligentie omarmen

Artificiële intelligentie (AI) was dit jaar het overheersende thema op de aandelenmarkten, maar NVIDIA is niet de enige die profiteert van deze snelgroeiende technologie. Artificiële intelligentie kan infrastructuurbedrijven helpen nog efficiënter te worden en uiteindelijk de langetermijngroei in de activaklasse verbeteren.

Zo biedt beursgenoteerde infrastructuur blootstelling aan de explosieve groei van AI via datacenters, die cruciaal zijn voor het succes van AI, gezien de aanhoudende vraag naar rekenkracht. Hoe meer AI zich verder ontwikkelt, des te meer verwerkingscapaciteit vereist is, wat meer ruimte kost. Naar onze mening zou de groei van AI en andere technologieën wel eens een goed voorteken kunnen zijn voor de omzetgroei en het prijsstellingsvermogen van datacenterbedrijven die in een positie verkeren om te voldoen aan de toekomstige vraag naar serveropslagruimte wereldwijd.

AI bezit ook het potentieel om op andere manieren een revolutie in deze activaklasse te ontketenen, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van slimme netwerken te vergemakkelijken, waardoor de distributie en het verbruik van elektriciteit kunnen worden geoptimaliseerd. Ook kan AI een cruciale rol spelen bij het optimaliseren van watermanagement en transportinfrastructuurbedrijven in staat stellen om de mobiliteit met behulp van AI efficiënter en veiliger te maken.

AI staat nog maar in de kinderschoenen. Door de integratie van AI kan de infrastructuur een nieuw tijdperk betreden waarin de kwaliteiten van haar kritieke activa nog aantrekkelijker worden.

Boeiende vooruitzichten

Wij denken dat de langetermijnvooruitzichten voor beursgenoteerde infrastructuur heel interessant zijn. Deze activaklasse biedt namelijk niet alleen het potentieel voor inflatiebescherming in het huidige klimaat, dankzij de geïndexeerde inkomsten, maar profiteert volgens ons ook van trends die meerdere decennia beslaan en groeikansen voor de lange termijn kunnen bieden.

Dit jaar was er enige bezorgdheid over de impact van hogere rentetarieven op infrastructuurbedrijven, vooral bedrijven met een hoge schuldenlast; nutsbedrijven en bedrijven die als vastgoedfonds (REIT) gestructureerd zijn, hadden dit jaar het meeste last van het negatieve sentiment.

Wij zijn echter van mening dat beleggers soms te pessimistisch kunnen worden over bedrijven die als rentegevoelig worden gezien. Als langetermijnbeleggers denken we dat de sell-off aantrekkelijke kansen kan bieden om te beleggen in bedrijven die uit de gratie zijn geraakt en waarvan de groeivooruitzichten op lange termijn intact blijven.

Met waarderingen in bepaalde gebieden op niveaus die wij als zeer aantrekkelijk beschouwen en met behulp van krachtige structurele trends zoals de energietransitie, digitale connectiviteit en demografie, zijn wij zeer optimistisch over het langetermijnpotentieel van beursgenoteerde infrastructuur.

De waarde van de activa van het fonds kan dalen en stijgen. Dat betekent dat de waarde van uw belegging zowel kan dalen als stijgen en dat u mogelijk minder terugkrijgt dan het oorspronkelijk door u belegde bedrag. Wij verstrekken geen financieel advies. Als u twijfelt of deze belegging geschikt is voor u, neem dan contact op met uw financieel adviseur. De standpunten in dit document mogen niet worden opgevat als aanbeveling, advies of prognose.

Gerelateerde inzichten