5 redenen om te beleggen in infrastructuur

3 min leestijd 16 mrt. 22

Beursgenoteerde infrastructuur speelt in op structurele langetermijntrends, zoals hernieuwbare energie, digitale connectiviteit en demografie. Dit zijn krachtige trends die volgens ons nog decennia zullen doorwerken en wij zijn daarom optimistischer dan ooit over de langetermijnvooruitzichten van deze activaklasse.

In de woordenlijst vindt u een toelichting op de beleggingstermen die in dit artikel worden gebruikt.

Hoewel we de DDO's van de VN steunen, zijn we niet verbonden aan die organisatie en worden onze fondsen er ook niet door goedgekeurd.

De ruggengraat van onze economie

's Ochtends een douche nemen, het openbaar vervoer of de auto nemen naar het werk, e-mails lezen, een serie bekijken... Dat zou allemaal niet kunnen zonder infrastructuur. Van waterleidingen tot waterzuiveringsinstallaties, van antennes tot hoogspanningslijnen, van glasvezelnetwerken tot datacentra, infrastructuur is alomtegenwoordig. Heel vaak draait ze onderliggend op innovatieve en 'groene' diensten die onze economie doen functioneren.

Inflatiebescherming

De inkomsten van infrastructuurbedrijven zijn vaak gekoppeld aan de inflatie, zo kan deze activaklasse een zekere bescherming bieden. Deze inflatieverwachtingen gekoppeld aan de economische groei zijn voor talrijke beursgenoteerde infrastructuurbedrijven, zowel rechtstreeks als onrechtstreeks, een belangrijke groeifactor.

Een thema dat profiteert van ambitieuze herstelplannen

Het Amerikaanse infrastructuurplan is een krachtige driver voor bedrijven die fysieke infrastructuuractiva bezitten en uitbaten. Zo kunnen we in de toekomst immers evolueren naar een koolstofarme economie. Dat plan is goed voor 1.200 miljard dollar, waarvan 550 miljard dollar1 aan nieuwe federale investeringen voor de herstelling en renovatie van wegen en bruggen. Het wil ook investeren in openbaar vervoer, schone energie en digitale connectiviteit. Volgens ons is dat een enorme wind in de rug voor deze activaklasse in de komende decennia.  

Een antwoord op grote klimaatuitdagingen

Naast economische voordelen kunnen investeringen in infrastructuur ook duurzame ecologische en maatschappelijke doelstellingen helpen waarmaken. De energietransitie is daarvan een uitstekend voorbeeld. De transitie naar hernieuwbare en koolstofarme energie vergt immers nieuwe infrastructuur. Bovendien willen we in onze portefeuilles bedrijven opnemen die goed scoren op bepaalde duurzaamheidscriteria, zoals CO₂-uitstoot. Daarom beleggen we uitsluitend in toekomstgerichte sectoren die de energietransitie hoog in het vaandel dragen.

De SDG's* in infrastructuurinvesteringen

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN (SDG's) staan centraal in onze beleggingsfilosofie. Een voorbeeld is schone en betaalbare energie (SDG 7). We beleggen in dit thema via bedrijven die infrastructuuroplossingen leveren voor hernieuwbare energie. Ook de doelstelling van SDG 8, fatsoenlijk werk en economische groei, is een perfect voorbeeld. Hierin beleggen we via bedrijven die banen creëren en economische groei mogelijk maken en aanzwengelen.

Dit is een reclame. Raadpleeg de prospectus en het document essentiële beleggersinformatie voordat u een beleggingsbeslissing neemt. De waarde van beleggingen zal fluctueren, waardoor prijzen zowel zullen dalen als stijgen en u mogelijk niet het oorspronkelijk belegde bedrag terugkrijgt. De meningen die in dit document worden uitgedrukt, mogen niet worden beschouwd als een aanbeveling, advies of voorspelling. Resultaten  uit  het verleden vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten. Let op: beleggen in dit fonds betekent het verwerven van rechten van deelneming of aandelen in een fonds, en niet in een bepaald onderliggend actief, zoals gebouwen of aandelen van een bedrijf, aangezien dit alleen de onderliggende activa zijn die eigendom zijn van het fonds.   

Bron: https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2021/07/28/fact-sheet-historic-bipartisan-infrastructure-deal/

Gerelateerde inzichten