5 redenen om te beleggen in infrastructuur

3 min leestijd 16 mrt. 22

Beursgenoteerde infrastructuur profiteert van structurele langetermijntrends zoals duurzame energie, digitale connectiviteit en demografie. Dit zijn sterke thema’s die in onze optiek nog decennialang zullen bestaan. We zijn optimistischer dan ooit over de mogelijkheden voor langetermijngroei in beursgenoteerde infrastructuur. 

Hoewel we de DDO's van de VN steunen, zijn we niet verbonden aan die organisatie en worden onze fondsen er ook niet door goedgekeurd.

Het fundament van de economie 

‘s Morgens douchen, met de auto naar het werk, e-mails lezen of een tv-programma streamen: allemaal activiteiten die zonder infrastructuur niet mogelijk zijn. Van waterleidingen tot rioolwaterzuiveringsinstallaties, van 5G-antennes tot stroomkabels, van glasvezelnetwerken tot datacenters, fysieke infrastructuuractiva zijn overal te vinden. En heel vaak ondersteunen deze onzichtbare activa de steeds innovatievere en ‘groenere’ diensten die onze economie draaiend houden.

De SDG’s binnen infrastructuurinvesteringen 

Aangezien infrastructuur zo’n belangrijke rol in de samenleving speelt, geloven we dat veel van de cruciale infrastructuuractiva waarin we via beursgenoteerde effecten beleggen een aantal van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN kunnen ondersteunen. Bedrijven die infrastructuuroplossingen rond duurzame energie bieden, kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan de bevordering van betaalbare en duurzame energie (SDG 7). Wanneer het aanbieden van infrastructuur en diensten voor nieuwe banen zorgt en economische groei mogelijk maakt en versnelt, kan dit de doelstelling van SDG 8 (eerlijk werk en economische groei) helpen verwezenlijken. 

Bescherming tegen inflatie

Aan de inflatie gekoppelde inkomsten zijn een cruciaal kenmerk van infrastructuurbedrijven, wat ervoor zorgt dat de activaklasse een bepaalde mate van bescherming tegen inflatie biedt. Door ons te concentreren op infrastructuurbedrijven die hun dividenduitkeringen in de loop der tijd verhogen, willen we beleggers een groeiend inkomen bieden, dat hen volgens ons kan helpen beschermen tegen de stijgende kosten van het levensonderhoud.

Een thema dat wordt ondersteund door ambitieuze stimuleringspakketten 

Grootschalige infrastructuurinvesteringen in de Verenigde Staten en Europa zijn een krachtige motor voor bedrijven die fysieke infrastructuuractiva bezitten en uitbaten, vooral diegene die de overgang naar een koolstofarmere toekomst mogelijk maken. In de Verenigde Staten is de ‘Infrastructure Investment and Jobs Act’ van president Biden een ambitieus plan om de infrastructuur van het land te verbeteren, met miljarden dollars aan investeringen in openbaar vervoer, schone energie en digitale connectiviteit. Nu de Europese Unie zich ook richt op het creëren van een groenere, meer digitale toekomst1, geloven wij dat dit beleid de komende tientallen jaren een kans voor infrastructuurbedrijven is.

Bron: https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2021/07/28/fact-sheet-historic-bipartisan-infrastructure-deal/

Een antwoord op grote klimaatproblemen 

Investeringen in infrastructuur bieden niet alleen economische voordelen, maar dragen ook bij tot duurzame milieu- en sociale doelstellingen. De energietransitie is hiervan een uitstekend voorbeeld. De omschakeling naar duurzame en koolstofarme energie vereist nieuwe infrastructuur. Bovendien zoeken we bij het samenstellen van onze portefeuilles naar bedrijven die goed scoren op bepaalde duurzaamheidscriteria, zoals CO2-uitstoot, en beleggen we alleen in proactieve bedrijven die de energietransitie ondersteunen. 

De standpunten in dit document mogen niet worden beschouwd als een aanbeveling, advies of prognose.

De waarde van de activa van het fonds zal zowel dalen als stijgen. Hierdoor zal de waarde van uw belegging zowel dalen als stijgen en is het mogelijk dat u minder terugkrijgt dan u oorspronkelijk hebt belegd.

Gerelateerde inzichten