Hoe kan beursgenoteerde infrastructuur bescherming bieden tegen inflatie?

3 min leestijd 13 apr. 23

Als beheerder heb ik een tweeledige doelstelling: de wereldwijde aandelenmarkt verslaan en de dividendinkomsten voor beleggers elk jaar verhogen. De doelstelling is gebaseerd op het beginsel dat het inkomen van beleggers sneller moet stijgen dan de inflatie. Zo beschermen we onze cliënten in alle omstandigheden, en in het bijzonder tijdens inflatiespiralen zoals we die nu beleven en die hardnekkig lijkt te zijn.

We zijn dan ook trots op het rendement dat we behaald hebben sinds deze strategie vijf jaar geleden werd gelanceerd: een gecumuleerde winst die groter is dan het werkelijke inflatiepercentage.

Gestage groei van de cashflows

Dit maakt mijn filosofie vergelijkbaar met die van Stuart Rhodes, mijn oude vriend en M&G-collega, die een solide strategie heeft opgebouwd op basis van de aanjager van dividend. Het enige verschil is dat ik me richt op aandelen van infrastructuurbedrijven. Infrastructuur kan met de juiste aandelen, waarvan de cashflows gestaag stijgen, bescherming bieden tegen inflatie.

Drie categorieën infrastructuren kunnen aan deze verwachtingen voldoen, elk op hun eigen manier. De eerste categorie bestaat uit nutsbedrijven, energie- en vervoersinfrastructuur. De tweede is sociale infrastructuur, zoals ziekenhuizen, scholen, bibliotheken, openbare diensten en politiebureaus, die in sommige landen zoals de VS en het Verenigd Koninkrijk in handen van particulier kapitaal kan zijn. En de derde categorie is wat wij ‘evoluerende’ infrastructuur noemen: snelgroeiende bedrijven die de digitale diensten van de nieuwe economie leveren via gsm-masten, datacentra, glasvezelnetwerken, betaaldiensten, enz. 

Prijsstellingsvermogen

Nutsbedrijven bieden bescherming op verschillende niveaus. Binnen vervoersinfrastructuur zijn tolwegen bijvoorbeeld monopolies of oligopolies die hogere kosten kunnen doorberekenen. In energie-infrastructuur, vooral bij duurzame energie, is het prijsstellingsvermogen te danken aan het regelgevingskader.

De inkomsten van sociale infrastructuur zijn meestal expliciet aan de inflatie gekoppeld omdat overheden de inkomsten en prijsindexering garanderen. Sommige beleggingen, zoals biowetenschappen en laboratoria, kunnen zelfs een hoger rendement opleveren dan de inflatie. Toen scholen en bibliotheken tijdens de covidperiode gesloten waren, bleven ze hun beleggers regelmatig opbrengsten uitkeren, wat hun defensieve status versterkte. 

Evoluerende infrastructuren bieden bescherming als gevolg van een sterke structurele groei van eindmarkten, waaronder digitale communicatiediensten. 

We beleggen overal ter wereld, maar hebben wel regionale voorkeuren omdat deze cultuur van dividendgroei gebruikelijker is in raden van bestuur in ontwikkelde economieën in Noord-Amerika of Europa. In opkomende economieën is het lastiger om bedrijven te vinden die aan deze criteria voldoen. Ze opereren in minder stabiele economieën met volatielere valuta’s. 

Vlaggenschipondernemingen

Een van de vlaggenschipondernemingen van onze strategie is Vinci, waarvan de zakelijke portefeuille vervoersinfrastructuur bevat, zoals autowegen en luchthavens. Vinci heeft zijn prijsstellingsvermogen en zijn vermogen om het dividend te verhogen bewezen, evenals zijn grote veerkracht tijdens de covidcrisis. Ook noem ik Crown Castle, een exploitant van telecommasten in de VS die kansen heeft gegrepen die ontstonden uit de overgang naar 5G, waarvoor zeer technische architecturen nodig zijn die sterk verschillen van 4G.

Nog één ding: als ik aandelen van infrastructuurbedrijven zou vergelijken met private equity, zou ik zeggen dat infrastructuur het voordeel biedt van stabiele inkomsten en liquiditeit, met soepeler rotaties in de portefeuille. Ze kunnen ook opwaarts potentieel bieden, gezien de toenemende belangstelling van private equity voor hun aantrekkelijke waarderingen. Dit is met name het geval bij luchthavens, datacentra en energie-infrastructuur, zoals recente ervaringen hebben aangetoond. 

De verstrekte informatie mag niet worden beschouwd als aanbeveling om een bepaald effect te kopen of te verkopen. De waarde van de activa van het fonds kan dalen en stijgen. Dat betekent dat de waarde van uw belegging zowel kan dalen als stijgen en dat u mogelijk minder terugkrijgt dan het oorspronkelijk door u belegde bedrag. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten in dit document mogen niet worden opgevat als aanbeveling, advies of prognose.

Door Alex Araujo

Gerelateerde inzichten