Obligaties
3 min leestijd 10 mei 23
In een context van stijgende rentevoeten en een nog steeds relatief hoge inflatie zijn de rendementen van obligaties en andere vastrentende beleggingen volgens ons aantrekkelijker dan ooit... als u kunt vertrouwen op de expertise van specialisten.
Welke beleggingsstrategie verdient de voorkeur in de huidige moeilijke economische context? Hoewel beleggers ze jarenlang links hebben laten liggen, zijn vastrentende beleggingen, zoals obligaties, nu een voorkeursoptie in een evenwichtige beleggingsstrategie. ”Staats- en bedrijfsobligaties hebben het grote voordeel dat ze een vooraf bepaald rendement bieden, wat een contractuele verplichting is", zegt Stefan Isaacs, Head of Wholesale Fixed Income bij M&G Investments, een van Europa's grootste obligatiebeheerders. Als een obligatie bijvoorbeeld een rendement van 5% per jaar belooft, is dat gegarandeerd als de obligatie tot de vervaldag wordt aangehouden en in de veronderstelling dat er geen sprake is van wanbetaling, kan de belegger het rendement dat hij kan verwachten dus nauwkeurig berekenen. Dat is heel geruststellend.”
Naast dit eerste voordeel is de obligatiemarkt ook veel groter dan de aandelenmarkt. "Je kan obligaties vinden die zijn uitgegeven door Europese staten of opkomende landen, in Afrika bijvoorbeeld. Zowel gevestigde multinationals als kleine ondernemingen kunnen worden gefinancierd. De mogelijkheden zijn zeer divers," vervolgt Stefan Isaacs. Naast de aangeboden variëteit profiteert het obligatie-universum ook van de huidige economische situatie. De centrale banken trekken immers de beleidsrente op. "Tot ongeveer 18 maanden geleden waren de rendementen van obligaties weinig interessant en waren deze producten dus minder aantrekkelijk. Maar de laatste tijd liggen de rendementen gemiddeld tussen 4% en 8%, wat aantrekkelijk begint te worden", aldus de expert van M&G Investments.
Natuurlijk is er geen garantie dat de huidige omstandigheden lang zullen aanhouden. Als de inflatie afkoelt en de rente daalt, kan het instapmoment voor obligatiefondsen weer relatief minder aantrekkelijk worden voor beleggers. "In deze gevallen zien we vaak de obligatiekoersen stijgen om de rentedaling te compenseren. Al met al kan de belegger die geld in een obligatiefonds heeft gestoken, daarvan profiteren," zegt Stefan Isaacs. Bovendien zijn deze activa zeer liquide: ze kunnen snel worden gekocht en verkocht omdat de secundaire markt ook zeer groot is. "U kunt binnen drie dagen onze fondsen kopen en verkopen. Dit kan natuurlijk een prijs met zich meebrengen, maar het biedt beleggers grote flexibiliteit.”
M&G Investments streeft echter naar een zorgvuldige selectie van haar obligaties om zekerheid en rendement op lange termijn te bieden. "Daartoe voeren we intern fundamentele analyses uit, waarbij we een beroep doen op onze teams in Londen, Chicago, Singapore en Zuid-Afrika. Onze analisten zijn sectorspecialisten met meer dan vijftien jaar ervaring. Zij hebben rechtstreeks contact met de bedrijven die deze obligaties uitgeven," zegt Stefan Isaacs. Wij koppelen de resultaten van de analyses van deze experts aan een meer uitgesproken macrovisie. Het idee is om beleggingen in cyclische sectoren te vermijden.”
Met deze expertise en een gunstig economisch klimaat gelooft M&G Investments rotsvast in de toekomst van obligatiefondsen, die een bijzonder aantrekkelijke optie vormen als onderdeel van een gediversifieerde beleggingsstrategie.
De waarde van de activa van het fonds kan dalen en stijgen. Dit betekent dat de waarde van uw belegging zowel kan dalen als stijgen en dat u mogelijk minder terugkrijgt dan het oorspronkelijk door u belegde bedrag. De meningen die in dit document worden uitgedrukt, mogen niet worden beschouwd als een aanbeveling, advies of voorspelling.Wij verstrekken geen financieel advies. Als u twijfelt of deze belegging geschikt is voor u, neem dan contact op met uw financieel adviseur.
Uitsluitend voor Beleggingsprofessionals. Niet bestemd voor verdere verspreiding. Anderen kunnen zich niet verlaten op de hier verstrekte informatie.