M&G (Lux) Global Listed Infrastructure Fund: een echte rotatie en terugkeer naar het oude regime

3 min leestijd 2 aug. 24

  • Een explosieve ommezwaai op de aandelenmarkten, deels gedreven door toegenomen politieke en geopolitieke onzekerheid, heeft het debat over een terugkeer naar het oude regime opnieuw doen oplaaien
  • Smallcaps hebben hun beste wekelijkse performance ten opzichte van de S&P 500 sinds 1988 behaald; zelfs als dit van korte duur blijkt te zijn, herinnert het ons eraan dat risicobeheer en diversificatie deugdvol zijn
  • Het fonds spreidt zich weg van de zogenaamde “Magnificent Seven” technologieaandelen die alle aandacht trekken. Onder de radar laten onze posities hun winsten en dividenden groeien.

Diversificatie is opnieuw in de mode

De onstuimige cocktail van lagere consumentenprijsinflatie en een heroplevende Republikeinse partij in de VS hebben een raketachtige ommekeer op de aandelenmarkten teweeggebracht.

Hoewel de daling van 6% in de halfgeleiderindex op 17 juli de index slechts terugbracht naar het niveau van enkele dagen daarvoor, hebben de snelheid van de correctie en de overeenkomstige prijsactie in andere marktsegmenten debat over een terugkeer naar het oude regime opnieuw doen oplaaien. Smallcaps hebben hun beste wekelijkse prestatie ten opzichte van de S&P 500 sinds 1988 behaald. Zelfs als dit van korte duur blijkt te zijn, worden beleggers herinnerd aan de blijvende noodzaak om hun risico's te beheren en te diversifiëren.

Sinds oktober vorig jaar is de reflexmatige aandelenhandel het kopen van goedkope passieve indexproducten geweest – wat prima is zolang de markten omhooggaan. Natuurlijk is het omgekeerde waar wanneer de markten corrigeren. Zoals het gezegde luidt: terwijl het meestal een rit met de roltrap naar boven is, neemt de markt meestal de lift om naar beneden te gaan.

De argumenten voor een terugkeer naar het oude regime zijn volgens ons sterk. Het gebrekkige leiderschap in de relatief dure Amerikaanse techaandelen lijkt steeds instabieler in een wereld van mogelijk meer protectionisme, deglobalisering, inflatievolatiliteit en budgettaire vrijgevigheid. 

Beleggen in de juiste “monopolies”

Na 18 uitdagende maanden denken wij dat het tij mogelijk gaat keren voor het M&G (Lux) Global Listed Infrastructure Fund. Deze strategie biedt diversificatie, duration en dividenden. Het fonds is onderwogen in de technologische “monopolies” - het heeft geen van de zogenaamde “Magnificent Seven” (Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet, Amazon, Meta en Tesla) - die momenteel algemeen geliefd zijn. Anderzijds is het overwogen in door fysieke activa gedekte “monopolies”, die volgens ons veel minder kwetsbaar zijn voor innovatieverschuivingen en disruptie.

Duizenden opiniestukken in de media zijn gewijd aan het Apple Intelligence AI-platform en de vraag of de ontwikkeling ervan al dan niet een upgradecyclus van de iPhone zal stimuleren. Ondertussen melden de minder mediageliefde luchthavenexploitanten, eigenaars van tolwegconcessies en elektriciteitsnetbeheerders recordvolumes in verkeer en vraag naar hun diensten. Onder de radar laten onze posities hun winsten en dividenden groeien.

Het essentiële karakter van infrastructuur wordt door de financiële markten niet juist ingeschat, ondanks de geopolitieke en macro-economische tektonische verschuivingen die een steeds grotere druk zullen leggen op fysieke en digitale netwerken die al jaren snakken naar kapitaal.

Het M&G (Lux) Global Listed Infrastructure Fund heeft een duidelijk productontwerp, waardoor het zich onderscheidt van sectorgenoten. De portefeuille bestaat uit een mix van traditionele economische infrastructuur (transport, nutsvoorzieningen, energie), sociale en maatschappelijke voorzieningen (universiteiten, scholen, ziekenhuizen) en evoluerende infrastructuur die toegang biedt tot digitale netwerken in datacommunicatie, financiële betalingen en datacenters. 

De waarde van en de inkomsten uit de activa van het fonds kunnen zowel dalen als stijgen. Daardoor zal de waarde van uw belegging zowel kunnen dalen als stijgen. Er bestaat geen garantie dat het fonds zijn doel zal bereiken en het is mogelijk dat u minder terugkrijgt dan u aanvankelijk hebt belegd. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De meningen die in dit document worden uitgedrukt, mogen niet worden beschouwd als een aanbeveling, advies of voorspelling.

Beleggen in onzekere tijden

De royaltybedrijven – een vaak verkeerd begrepen en over het hoofd geziene beleggingscategorie, die goed past bij de huidige economische omstandigheden – vallen binnen de categorie “evoluerende infrastructuur” van het fonds. Deze bedrijven bezitten het recht op betalingsstromen uit de minerale activa die ze op hun land beheren. De bedrijven zijn door activa gedekt maar bezitten tegelijk weinig activa, waardoor ze geen operationele kosten of risico's van de winningsactiviteit dragen.

Een grotere energiezekerheid, het streven naar een koolstofarme economie en inspanningen om de binnenlandse productie weer op te bouwen, zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat de blootstelling aan grondstoffen van cruciaal belang wordt voor portefeuilles. Prairiesky Royalty en Franco Nevada zijn de twee royaltybedrijven in het M&G (Lux) Global Listed Infrastructure Fund die een gevarieerde mix van posities in harde activa bieden, van olie en gas tot diamanten en van koper tot goud.

De recente recordhoogte van de goudprijs is een teken van bezorgdheid over inflatie, geopolitieke instabiliteit en macro-economische volatiliteit. Het M&G (Lux) Global Listed Infrastructure Fund presteert meestal goed in onzekere tijden, naar onze mening, vanwege de stabiele bedrijfsmodellen in de portefeuille en het vermogen om de onderliggende dividenduitkering aan aandeelhouders te laten groeien en zo de inflatoire erosie te compenseren.

Op dit moment biedt het fonds een dividendrendement van meer dan 4% met een historische groei van 5% tot 10% per jaar en heeft het volgens ons het potentieel om te profiteren van een herwaardering van de onderliggende activaprijzen als de obligatierente daalt.

Prestaties in H1 2024

In het verleden behaalde resultaten bieden geen indicatie voor de toekomst.

Maandelijks, YTD, YTQ rendement (%)

 

Maandelijks

YTD

YTQ rendement (%)

 

EUR

USD

EUR

USD

EUR

USD

Fund

0.1

-1.2

1.7

-1.6

1.7

-1.6

Benchmark

3.5

2.2

14.7

11.3

14.7

11.3

1Benchmark = MSCI ACWI Net Return Index.

De benchmark is een vergelijkingsmaatstaf waarmee de prestaties van het fonds kunnen worden vergeleken. Het is een nettorendementindex die dividenden omvat na aftrek van bronbelasting. De index is gekozen als de benchmark van het fonds omdat hij het beleggingsbeleid van het fonds het best weerspiegelt. De benchmark wordt uitsluitend gebruikt om de prestaties van het fonds te meten en vormt geen beperking voor de portefeuilleconstructie van het fonds.

Het fonds wordt actief beheerd. De beleggingsbeheerder heeft de volledige vrijheid om te kiezen welke beleggingen in het fonds worden gekocht, aangehouden en verkocht. De participaties van het fonds kunnen aanzienlijk afwijken van de samenstelling van de benchmark. De benchmark is geen ESG-benchmark en is niet consistent met de ESG-criteria en duurzaamheidscriteria.

Bron: Morningstar, Inc., per 30 juni 2024, aandelen EUR Class A Acc en USD Class A Acc, nettorendementen, inkomsten herbelegd, prijs-prijsbasis. De rendementsgegevens houden geen rekening met de provisies en kosten die kunnen ontstaan bij de uitgifte en terugkoop van deelnemingsrechten. Benchmarkrendementen vermeld in de valuta van de aandelencategorie.

Kalenderjaarprestaties (pa %)

Kalenderjaarprestaties (%)

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

EUR A Acc

0.4

-3.7

22.3

-6.3

36.7

-1.7

N/A

N/A

N/A

N/A

Benchmark1

18.1

-13.0

27.5

6.7

28.9

-4.4

N/A

N/A

N/A

N/A

USD A Acc

4.2

-9.2

12.8

2.4

34.1

-6.1

N/A

N/A

N/A

N/A

Benchmark1

22.2

-18.4

18.5

16.3

26.6

-9.0

N/A

N/A

N/A

N/A

Beschrijving van het fonds

Het fonds streeft naar een combinatie van vermogensgroei en inkomsten die hoger liggen dan die van de wereldwijde aandelenmarkt over een periode van vijf jaar, waarbij de ESG-criteria (Environmental, Social and Governance) en duurzaamheidscriteria van het fonds worden toegepast en de inkomstenstroom elk jaar toeneemt, uitgedrukt in US dollar. Het fonds probeert dit te bereiken door ten minste 80% van het fonds te beleggen in aandelen van infrastructuurbedrijven, beleggingstrusts en vastgoedbeleggingstrusts van elke omvang, uit elk land, inclusief opkomende markten. Het fonds heeft gewoonlijk aandelen in minder dan 50 bedrijven. Infrastructuurbedrijven omvatten bedrijven in de volgende sectoren: nutsvoorzieningen, energie, transport, gezondheidszorg, onderwijs, beveiliging, communicatie en transacties. Het fonds belegt in effecten die voldoen aan de ESG-criteria, waarbij een uitsluitingsbenadering en op SDG's afgestemd beleggen wordt toegepast, zoals beschreven in het prospectus. De aanbevolen houdperiode van het fonds is vijf jaar.

Fondsrisico’s

  • Het fonds houdt een laag aantal beleggingen en een daling in de waarde van een belegging kan dus een grotere impact hebben dan als het fonds meer beleggingen hield.
  • Het fonds kan blootgesteld zijn aan verschillende valuta's. Schommelingen in wisselkoersen kunnen de waarde van uw belegging ongunstig beïnvloeden.
  • Beleggen in opkomende markten gaat gepaard met een groter risico van verlies vanwege de hogere politieke, fiscale, economische, wisselkoers-, liquiditeits- en reglementaire risico's, naast andere factoren. Er kunnen moeilijkheden zijn bij het kopen, verkopen, bewaren of waarderen van beleggingen in dergelijke landen.
  • In uitzonderlijke omstandigheden waarin de activa niet eerlijk kunnen worden gewaardeerd, of moeten worden verkocht met een grote korting om contanten op te halen, kunnen we de handel in het fonds tijdelijk opschorten in het belang van alle beleggers.
  • Het fonds kan geld verliezen als een tegenpartij waarmee het zaken doet het aan het fonds verschuldigde geld niet langer wil of kan terugbetalen.
  • ESG-informatie van externe gegevensproviders kan onvolledig, onnauwkeurig of onbeschikbaar zijn. Er bestaat een risico dat de beleggingsbeheerder een effect van een emittent onjuist beoordeelt, wat de onjuiste opname of uitsluiting van een effect in de portefeuille van het fonds tot gevolg heeft.
  • Het beleggingsbeleid kan potentiële beleggingen uitsluiten als ze niet aan bepaalde criteria voldoen. Hierdoor kan het fonds anders presteren dan vergelijkbare fondsen die wel in deze beleggingen mogen beleggen.

Andere belangrijke informatie:

  • Houd er rekening mee dat het fonds voornamelijk belegt in bedrijfsaandelen en daarom waarschijnlijk grotere koersschommelingen zal ondervinden dan fondsen die beleggen in obligaties en/of contanten.
  • Let op, beleggen in dit fonds betekent het verwerven van deelbewijzen of aandelen in een fonds, en niet in een bepaald onderliggend actief zoals gebouwen of aandelen van een bedrijf, aangezien dit alleen de onderliggende activa zijn die eigendom zijn van het fonds.
  • Raadpleeg voor uitleg over technische termen de verklarende woordenlijst via de link: Woordenlijst (mandg.com)

Nadere details over de risico’s die voor het fonds gelden, zijn opgenomen in het Prospectus van het fonds.

Voor Europese beleggers zijn de duurzaamheidsgerelateerde toelichtingen van het fonds te vinden op de onderstaande website: M&G (Lux) Global Listed Infrastructure Fund EUR A Acc | LU1665237704 (mandg.com)

 

Door Alex Araujo

Gerelateerde inzichten