Stabiele rendementen in onstabiele tijden? Argumenten voor beursgenoteerde infrastructuur

10 min leestijd 19 dec. 24

  • Hoewel zorgen over de inflatie de optimistische vooruitzichten voor beursgenoteerde infrastructuur hebben getemperd, biedt deze activaklasse van oudsher bescherming tegen stijgende prijzen.
  • Infrastructuuractiva vormen de ruggengraat van de wereldeconomie en zullen waarschijnlijk profiteren van langetermijnfactoren zoals decarbonisatie, deglobalisering en digitalisering.
  • Het essentiële karakter van infrastructuur betekent dat het stabiliteit kan bieden in onzekere tijden en mogelijk stabiele en groeiende kasstromen kan genereren tijdens volatiele momenten van de economische cyclus.

De afgelopen twee jaar kenden ongekende stijgingen van de financieringskosten en zijn dan ook uitdagend geweest voor beursgenoteerde infrastructuur. Maar we geloven dat deze activaklasse – die diversificatie, duration en dividenden biedt – beleggers stabiele langetermijnrendementen kan bieden in een steeds instabielere wereld.

In de zomer werd onze hoop op een kentering voor deze activaklasse versterkt door de Federal Reserve (Fed) en andere grote centrale banken die aan een renteverlagingscyclus begonnen. Nu de inflatie onder controle lijkt en een zachte landing van de economie waarschijnlijk is, groeide het optimisme dat we een nieuwe beleggingscontext ingaan die gunstig is voor strategieën die hinder ondervinden van de stijgende rente.

Historisch gezien heeft beursgenoteerde infrastructuur robuuste rendementen opgeleverd zodra de Fed haar renteverhogingscyclus beëindigde (Figuur 1); een verschuiving in het marktleiderschap in het derde kwartaal van 2024 gaf enig vertrouwen dat er mogelijk een verschuiving aan de gang was. 

Figuur 1: Het einde van de verkrappingscyclus van de Fed is een potentiële katalysator voor infrastructuur

Prestaties van Beursgenoteerde Infrastructuur nadat de Fed de renteverhogingen pauzeert

Bron: CBRE Investment Management, UBS Global Infrastructure & Utilities 50/50 Index per 1 maart 2015 gekoppeld aan de FTSE Global Core Infrastructure 50/50 Index, en MSCI World Index, Bloomberg Barclays Global Bond Aggregate Index, NFI-ODCE Value Weighted Index. Het historisch gemiddelde rendement is berekend voor en na de data waarop de Fed een pauze aankondigde voor renteverhogingen (28 februari 1995, 31 mei 2000, 30 juni 2006, 31 december 2018 en 31 juli 2023). Prestaties zijn gebaseerd op maandelijkse rendementen. Informatie is de mening van CBRE Investment Management en kan worden gewijzigd en is niet bedoeld als een voorspelling van toekomstige gebeurtenissen, of een garantie van toekomstige resultaten, of beleggingsadvies. Resultaten uit het verleden zijn geen richtlijn voor toekomstige prestaties. 

De waarde van en de inkomsten uit de activa van het fonds kunnen zowel dalen als stijgen. Dat betekent dat de waarde van uw belegging zowel kan dalen als stijgen en dat u mogelijk minder terugkrijgt dan het oorspronkelijk door u belegde bedrag. Waar vermeld, zijn resultaten uit het verleden geen indicatie voor toekomstige resultaten. De standpunten in dit document mogen niet worden beschouwd als een aanbeveling, advies of prognose en ze mogen niet worden beschouwd als een aanbeveling om een bepaald effect te kopen of te verkopen.

Figuur 2: Beursgenoteerde Infrastructuur presteerde sterk tijdens inflatieperioden

Wereldwijde beursgenoteerde infrasctructuur vs. wereldwijde aandelen (1995 - 2023)

Bron: Principal Asset Management, Listed infrastructure: a missing piece in your portfolio, Oktober 2024. Resultaten uit het verleden zijn geen richtlijn voor toekomstige prestaties

Infrastructuur en Trump 2.0

Hoewel de rente de komende maanden naar verwachting verder zal dalen, heeft de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS enige twijfel doen rijzen over het tempo en de omvang van de monetaire versoepeling. De rente op overheidsobligaties is sinds de verkiezing gestegen omdat de markt van mening is dat de voorgestelde belastingverlagingen en invoerheffingen van de gekozen president Trump inflatoir kunnen zijn.

Intuïtief zou deze ontwikkeling als negatief kunnen worden gezien voor beursgenoteerde infrastructuur, maar wij denken dat de situatie genuanceerder moet worden bekeken dan dat. Als we een stap terug doen en naar de langere termijn kijken, denken we dat er redenen zijn om positief te zijn over de vooruitzichten en potentiële rendementen van deze activaklasse.

Nu de belastingverlagingen en hogere uitgaven van Trump mogelijk leiden tot stijgende tekorten en invoerheffingen de deglobalisering versnellen, bestaat de kans dat we een langere periode van hogere inflatie ingaan. In deze omgeving worden reële (voor inflatie gecorrigeerde) rendementen steeds belangrijker om kapitaal te beschermen en het beleggingsrendement te verhogen.

Het is bemoedigend dat infrastructuur in het verleden bescherming heeft geboden tegen stijgende inflatie. Dit komt door het prijszettingsvermogen dat gepaard gaat met de levering van essentiële diensten. Meestal hebben infrastructuurbedrijven aan de inflatie gekoppelde hefbomen in hun contracten ingebouwd, waardoor hun inkomsten gelijke tred kunnen houden met de inflatie. Dit kenmerk kan de activaklasse helpen om reële rendementen te beschermen wanneer de prijzen stijgen.

Er is nog een reden om aan te nemen dat Trump 2.0 misschien niet zo negatief is voor de infrastructuur als sommigen denken. In zijn eerste termijn heeft Trump veel geïnvesteerd in infrastructuur. Een belangrijk onderdeel van het 'Make America Great Again'-beleid is “reshoring”, energiezekerheid en de ontwikkeling van nationale infrastructuur. Hoewel Trump zich heeft uitgesproken tegen hernieuwbare energiebronnen en er zorgen zijn over de intrekking van de Inflation Reduction Act, zou infrastructuur kunnen profiteren van zijn reshoring- en herindustrialiseringsagenda. Met name energiegerelateerde bedrijven, zoals aardgasbedrijven, zouden kunnen floreren in het nieuwe politieke klimaat.

Hoewel er door marktdeelnemers hevig wordt gedebatteerd over de mogelijke impact van het beleid van Trump, putten wij troost uit het feit dat infrastructuur voor veerkrachtige groei kan zorgen, ongeacht de macro-economische omgeving. De activaklasse heeft een sterk trackrecord van consistente winstgroei in alle cycli en economische contexten.

Diverse blootstelling aan essentiële activa

Ondanks enige onzekerheid over wat Trump op de korte termijn voor deze activaklasse zou kunnen betekenen, geloven wij dat er op de lange termijn nog steeds dwingende redenen zijn voor optimisme over de toekomst van infrastructuur.

Ten eerste investeren landen steeds meer in kritieke infrastructuur om hun industriële basis en grondstofreserves veilig te stellen. Sectoren zoals nutsbedrijven, transport en energie spelen een integrale rol in de toekomstige economische opbouw.

Aangezien bedrijven in deze activaklasse beschikken over fysieke infrastructuur die de ruggengraat vormt van de wereldeconomie, zullen ze waarschijnlijk profiteren van langetermijnfactoren zoals decarbonisatie, deglobalisering en digitalisering.

Het belang van infrastructuur in een veranderende wereld is niet onopgemerkt gebleven. De private infrastructuurwereld blijft zijn reserverkas voor investeringen uitbreiden en de deals die op de private markten worden gesloten, hebben gemiddeld een premie van 30% ten opzichte van de waarderingen op de publieke markten.

De groeiende aantrekkingskracht van infrastructuuractiva voor deze categorie beleggers ligt in hun essentiële aard en langdurige operaties. Het langetermijnkarakter van de contracten en de zichtbaarheid op de groei van de kasstroom bieden een welkome en relatief unieke zichtbaarheid in een wereld van verhoogd risico en volatiliteit.

Stabiliteit in onzekere tijden

Het heersende verhaal is dat beleidsmakers op weg zijn naar een zachte landing van de economie, waarbij de inflatie omlaag wordt gebracht zonder een recessie te veroorzaken. Deze uitkomst zou gunstig zijn voor beursgenoteerde infrastructuur, omdat de meeste infrastructuurbedrijven, zoals luchthavenexploitanten en betalingsbedrijven, profiteren van de bloeiende economische activiteit.

Mocht de economische achtergrond echter verzwakken, dan kan deze activaklasse volgens ons nog steeds goed presteren in onzekere tijden, dankzij de stabiliteit van de diensten die ze levert en haar vermogen om stabiele en groeiende kasstromen te genereren doorheen de volatiele momenten van de economische cyclus.

Belangrijk is dat de stabiliteit en (vaak inflatiegerelateerde) groei van de kasstromen deze bedrijven in staat stelt om hun dividenduitkeringen aan aandeelhouders consistent te laten groeien, waardoor een betrouwbare en groeiende inkomstenstroom ontstaat die gelijke tred kan houden met de inflatie.

Gedifferentieerde aanpak

We hebben een gedifferentieerde benadering van beursgenoteerde infrastructuur ontwikkeld die belegt in een gevarieerde mix van traditionele economische infrastructuur (zoals transport, nutsbedrijven en energie), sociale infrastructuur en maatschappelijke voorzieningen (zoals universiteiten, scholen en ziekenhuizen) en zich ontwikkelende digitale netwerkinfrastructuur (zoals datacommunicatie, financiële betalingen en datacentra). Deze benadering zorgt voor een evenwichtige blootstelling aan verschillende sectoren die integraal deel uitmaken van de wereldeconomie.

Ze is ook ontworpen om diversificatievoordelen te bieden en potentiële risico's te beheren. Onze strategie heeft bescherming geboden tegen neerwaartse risico's in de uitdagende markten van 2018 en 2022, en heeft aangetoond dat infrastructuur kan helpen bij decorrelatie en risicobeheersing.

In een wereld die steeds complexer en onvoorspelbaarder wordt, zijn wij van mening dat dit een aantrekkelijk moment is voor beleggers om een activaklasse onder de loep te nemen die structurele groei, inflatiebescherming, reëel dividendrendement en liquiditeit biedt tegen een lagere prijs dan particuliere alternatieven (Figuur 3).

Figuur 3: Tijd om beursgenoteerde infrastructuur opnieuw te bekijken?

FTSE Global Core Infrastructure 50/50 Total Return (USD) vs. MSCI World 

Bron: Bloomberg, 4 november 2024. Resultaten uit het verleden zijn geen richtlijn voor toekomstige prestaties. 

Voortschrijdende prestaties (%)

Jaar tot aan het einde van

MRK3

YTD

1 maand

3 maanden

6 maanden

1 jaar

3 jaar
% pa

5 jaar
% pa

FMT4
% pa

Bruto – EUR A Acc

10,5

8,6

-1,7

1,4

8,3

20,6

4,1

6,7

8,9

Netto – EUR A Acc

8,7

6,6

-1,9

0,8

7,1

17,9

1,9

4,5

6,8

Benchmark1

17,5

18,0

0,5

2,2

9,2

29,3

7,8

11,7

10,9

Secundaire benchmark*

15,0

15,1

0,1

3,6

11,2

24,2

6,7

5,1

6,8

Sector2

10,9

9,3

-1,5

2,4

8,9

19,6

3,1

3,5

4,8

Kwartielranking

3

3

3

3

3

3

3

2

1

Rendement per kalenderjaar laatste 10 jaar (pa %)

Rendement per kalenderjaar (%)

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

Bruto – EUR A Acc

2,6

-1,9

24,7

-4,4

39,7

0,4

N.V.T

N.V.T

N.V.T

N.V.T

Netto – EUR A Acc

0,4

-3,7

22,3

-6,3

36,7

-1,7

N.V.T

N.V.T

N.V.T

N.V.T

Benchmark1

18,1

-13,0

27,5

6,7

28,9

-4,4

N.V.T

N.V.T

N.V.T

N.V.T

Secundaire benchmark*

-1,3

1,4

23,6

-12,0

27,4

0,8

N.V.T

N.V.T

N.V.T

N.V.T

1 Vergelijking prestaties: De benchmark is de MSCI ACWI Net Return Index. De benchmark is een vergelijker waartegen de prestaties van het fonds kunnen worden gemeten. Het is een nettorendementsindex die dividenden omvat na aftrek van bronbelasting. De index werd gekozen als de benchmark van het fonds omdat deze het oogmerk van het beleggingsbeleid van het fonds het best weerspiegelt. De benchmark wordt uitsluitend gebruikt om de prestaties van het fonds te meten en beperkt de portefeuillesamenstelling niet. Het fonds wordt actief beheerd. Het staat de beleggingsbeheerder volledig vrij om te kiezen welke beleggingen er voor of in het fonds worden gekocht, aangehouden en verkocht. De posities in het fonds kunnen aanzienlijk afwijken van de posities waaruit de benchmark is samengesteld. De benchmark is geen ESG-benchmark en voldoet niet aan de ESG-criteria en de duurzaamheidscriteria. Meer informatie over de ESG-criteria en duurzaamheidscriteria van het fonds vindt u in het document ESG-criteria en duurzaamheidscriteria op onze website. Zie het Prospectus van het fonds voor meer informatie over ons ESG-productkader. De benchmark wordt weergegeven in de valuta van de aandelenklasse. In het verleden behaalde resultaten tot 31 oktober 2018 zijn de MSCI ACWI Index. In het verleden behaalde resultaten tot 1 november 2018 zijn de MSCI ACWI Net Return Index
2 Sector: Morningstar Sector Equity Infrastructure Sector. 3 Van begin van het jaar tot einde van meest recente kwartaal: 30 september 2024. 4 Aanstelling fondsbeheerder:  5 oktober 2017.
*FTSE Global Core 50/50 Global Infrastructure Index. De secundaire benchmark, van kracht vanaf 1 oktober 2024, is een aanvullende benchmark voor vergelijkingsdoeleinden, voor beleggers die de prestaties van het fonds willen vergelijken met die van een beursgenoteerde infrastructuur index
Bron: Morningstar Inc. 31 oktober 2024, aandelenklasse EUR A Acc, inkomsten herbelegd, prijs tot prijs, na aftrek van alle vergoedingen. Brutorendementen zijn productrendementen (geprijsd op de middag) van Morningstar, waarbij het werkelijke cijfer voor de lopende kosten wordt herbelegd in de prijs, inclusief herbelegde inkomsten. De resultaten zijn exclusief commissies en kosten in verband met het uitgeven en terugkopen van deelbewijzen.

Kernbelegging

  • Ten minste 80% van het Fonds is belegd in aandelen, aandelengerelateerde instrumenten en converteerbare obligaties uitgegeven door infrastructuurbedrijven, beleggingstrusts en closed-ended Real Estate Investment Trusts (REIT’s) van welke omvang dan ook en die waar dan ook ter wereld zijn gevestigd, inclusief opkomende markten. Het Fonds houdt doorgaans aandelen in minder dan 50 bedrijven. Het Fonds kan beleggen in Chinese A-aandelen via de Shanghai-Hong Kong Stock Connect en de Shenzhen-Hong Kong Stock Connect.
  • Het Fonds belegt in effecten die voldoen aan de ESG-criteria, waarbij een uitsluitende benadering wordt toegepast en die bijdragen aan SDG’s met een positieve ESG-kanteling, zoals beschreven in de precontractuele bijlage.
  • Het fonds wordt actief beheerd en heeft als benchmark de MSCI ACWI Net Return Index.

Fondsrisico’s

  • De waarde en inkomsten uit het vermogen van het fonds zullen zowel dalen als stijgen. Hierdoor zal de waarde van uw belegging zowel dalen als stijgen. Er is geen garantie dat de doelstelling van het fonds zal worden verwezenlijkt en mogelijk krijgt u minder terug dan u oorspronkelijk hebt belegd.
  • Het fonds houdt een laag aantal beleggingen en een daling in de waarde van een belegging kan dus een grotere impact hebben dan als het fonds meer beleggingen hield.
  • Het fonds kan blootgesteld zijn aan verschillende valuta's. Schommelingen in wisselkoersen kunnen de waarde van uw belegging ongunstig beïnvloeden.
  • Beleggen in opkomende markten gaat gepaard met een groter risico van verlies vanwege de hogere politieke, fiscale, economische, wisselkoers-, liquiditeits- en reglementaire risico's, naast andere factoren. Er kunnen moeilijkheden zijn bij het kopen, verkopen, bewaren of waarderen van beleggingen in dergelijke landen.
  • ESG-informatie van externe gegevensproviders kan onvolledig, onnauwkeurig of onbeschikbaar zijn. Er bestaat een risico dat de beleggingsbeheerder een effect van een emittent onjuist beoordeelt, wat de onjuiste opname of uitsluiting van een effect in de portefeuille van het fonds tot gevolg heeft.
  • Let op, beleggen in dit fonds betekent het verwerven van deelbewijzen of aandelen in een fonds, en niet in een bepaald onderliggend actief zoals een gebouw of aandelen van een bedrijf, aangezien dit alleen de onderliggende activa zijn die eigendom zijn van het fonds.
  • Nadere details over de risico's die voor het fonds gelden, zijn opgenomen in het Prospectus van het fonds.

Informatie over duurzaamheid

  • Het fonds bevordert milieu/sociale (M/S) kenmerken en hoewel het niet als doelstelling heeft om duurzaam te beleggen, zal het een minimumaandeel van 40% duurzame beleggingen hebben.
  • Nadere details over duurzaamheid kan gevonden worden op de M&G Investments website.
Door Alex Araujo, Fund Manager

De waarde van en de inkomsten uit de activa van het fonds kunnen zowel dalen als stijgen. Dat betekent dat de waarde van uw belegging zowel kan dalen als stijgen en dat u mogelijk minder terugkrijgt dan het oorspronkelijk door u belegde bedrag. Resultaten uit het verleden vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten.

Gerelateerde inzichten